Cijfers, you either know them or you don’t
But you better do, know them that is…
Je kan je als ondernemer niet loskoppelen van je cijfers want als je niet weet wat je aan doen bent, kan het goed zijn dat je compleet de verkeerde kant op gaat zonder het zelf te beseffen. En je weet wat het spreekwoord zegt hé, beter voorkomen dan genezen?
Het is dus écht wel belangrijk dat je een paar dingen weet en op regelmatige basis gaat checken.
Dat hoeft zelfs niet enkel zakelijk zo te zijn, je huishoudbudget managen is ook geen slecht idee.
Daarom zou ik adviseren dat je sowieso je cashflow, oftewel het verschil tussen wat er binnenkomt en buitengaat, kent.
Waarom? Omdat je bent beginnen ondernemen met het idee er iets aan te verdienen en dat is waar je met je cashflow-overzicht inzicht in krijgt.
Ikzelf houd op wekelijkse basis een simpele excel-file bij, met zowel onze privé, als zakelijke inkomsten en uitgaven, zodat ik ten allen tijde een zicht heb op onze huidige financiële toestand maar ook voor tal van anderen handige dingen zoals:
Inzicht in periodes waarop je uitgaven doorgaans wat hoger liggen
Inzicht in sommige nutteloze abonnementen die je maandelijks betaalt, maar evengoed kan schrappen
Inzicht in pieken in je inkomsten, waarop je in de toekomst misschien nog meer kan inspelen
Inzicht in hoeveel je nu precies hebt uitgegeven aan boeken (of kleren, eten en honden) gedurende een maand (totaal niet uit mijn leven gegrepen deze 🫣)
Als je wilt, geeft het je zelfs inzicht in de BTW die je eventueel moet betalen/terugvorderen
Kortom, handig, zo een cashflow overzicht.
Er zijn ook een aantal leuke, toegankelijke en zeer betaalbare (zelf gratis) tools op de markt die je hier voor je zaak al een instant inzicht in kunnen geven.
Je marge wil je liefst ook kennen, of er op z’n minst een idee van hebben.
Je marge is het verschil tussen je inkoop- en verkoopprijs. Om het anders te zeggen, hoeveel verdien je nu precies aan een bepaald product of een bepaalde dienst?
En om nog een stapje verder te gaan, heb je, bij het berekenen of vaststellen van je verkoopprijs, rekening gehouden met kosten als de huur van je gebouw, verzekeringen, opleidingen, elektriciteit, personeel,…?
Ga je samenwerken met een grote klant? YES, ik ben blij voor jou! Misschien wil je dan eerst even nagaan hoe die klant er financieel voor staat? Met andere woorden, gaat ie jouw facturen kunnen betalen?
Het kan dan nuttig zijn om de solvabiliteit van je klant te checken. Dat doe je door de verhouding tussen het eigen vermogen en de schulden (vreemd vermogen) te berekenen.
Als je nu denkt heuh, waar vind ik die info, is dat nu echt nodig of hoe begin ik daar nu weer aan?
Dat zijn dingen waar ik je met Dapper Ondernemen wel mee kan helpen.
En ja, als je een correcte weergave van je huidige toestand wilt…dan ga je je administratie op regelmatige basis moeten bijwerken. Of je neemt iemand aan die dat lekker in jouw plaats doet, kan ook 🙌🏼😄
Als je hier vragen over hebt of je wilt meer info, laat het me weten door dit formulier even in te vullen.
Ik luister en help je graag verder!